2012. szeptember 9., vasárnap

Kórságos

Gomba
Nagyjából szerdától fáj a torkom. Na jó mostanra jobban érzem azért magam. Néhány csomag neo citrán, fokhagyma, pálinka, algopyrin és C vitamin után. Persze még mindig nem múlt el. Egyre durvábbak, ellenállóbbak ezek a nyűves bacilusok mostanság. Tehát még mindig köhögök és az orrom már nem is érzem (lehet már le is száradt?) annyit fújom. Szörnyű! Gyanúm szerint a buszon újabban meglepetésszerűen nagy számban előforduló iskolásoknak köszönhető lehet ez a kórság nálam. Azt hiszem ott szedtem össze. Node mindegy, a lényeg, hogy kifele lábalok belőle immár.
A hét produktuma ha jól emlékezem eme "mókás kis gomba" itten a bal oldalon ni. Egészen élvezetes dolog egyszerű dolgokat megpróbálni lerajzolni Inkscape-pel. Persze ezek tényleg csak ilyen kezdetleges dolgok, egyszerű rajzok. Egy összetett, bonyolult rajzot még nem hiszem, hogy képes lennék megcsinálni benne. Például egy emberi arc, vagy egy kutya, macska, akármi biztosan nem menne.
A héten dolgoztam kicsit a gpEasy tartalomkezelő rendszerben is. Nem, nem a saját, ugyan csak ezen futó weblapomon, az sajnos egyelőre még úgy van ahogy a legutóbb hagytam. Viszont egészen szépen lehet új témákat faragni a rendszerre.

Így hát, hogy kiéljem ebbéli vágyaimat, megnéztem a w3cschools idevágó HTML 5 és CSS/CSS 3 oktató anyagait, ami remek kiinduló pont, majd kísérletképpen össze is raktam egy új témát benne. Persze itt is van még mit tanulni, de például egészen fellelkesített, hogy milyen könnyedén megy egy egy menü összerakása, az oldal elrendezés kialakítása stb. És ami teljesen újdonság volt azok az úgynevezett sprite-ok alkalmazása. Ez alatt azt kell érteni, hogy a weblapok ugye tartalmaznak képeket, sok esetben ezek igen pici képek és pl. egér mozgásra megváltoznak. Nos ezeket a képeket lehet egyesével külön fájlokban tárolni és lehet egyetlen fájlban, ami esetünkben az úgynevezett sprite lesz, és a stíluslapon kell kicsit trükkösebben hivatkozni rá. Ez a sprite-os megoldás azért jobb, mert így nem kell egy csomó fájlt letölteni a böngészőnek, ezáltal gyorsabb lehet a weblap működése, valamint akadásmentesebb is, mert az összes kép egyszerre jön le, tehát már ott van, amikor használni akarjuk, nem kell várni rá, hogy betöltődjön.

Tegnap a Google-nél Star Trek évforduló volt, ezért aztán egy mókás kis "játékkal" kedveskedtek a Google munkatársai a rajongóknak. A játék maga, mint ilyenkor szokásos, a Google logó egy speciális formája volt. Készítettem is egy kis videót róla, amit meg lehet nézni a következő linken: Star Trek a Google-n

A bejegyzés zenéje legyen: (Blackmore's Night - Wish you were here)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése